Biografi

Jeg er uddannet cand.mag. i religionsstudier og semitiske sprog ved Aarhus Universitet i 1998 og mag.art. i religionshistorie og semitisk filologi ved Københavns Universitet i 2004. Sidstnævnte år modtog jeg Københavns Universitets guldmedalje for besvarelsen af en prisopgave.

Jeg var medredaktør af tidsskriftet Faklen 1996-2001, og i 2000-2004 var jeg ansat på Orientalsk & Judaistisk Afdeling, Det Kongelige Bibliotek, som projektleder og ansvarshavende redaktør for Det Hebraiske Bibeloversættelsesprojekt.

I 2002 arbejdede jeg som ekstern lektor ved Københavns Universitet og i 2005-2009 som ekstern lektor ved Syddansk Universitet. I 2009-2011 var jeg ansat som postdoc på Syddansk Universitet, og fra 2012 til 2015 var jeg ansat som adjunkt sammesteds. I 2010 blev jeg af fagrådet og studienævnet på Religionsstudier indstillet til Syddansk Universitets Undervisningspris (se her). I 2021-2022 har jeg på ny undervist ved Syddansk Universitet.

Jeg er censor i religion på professionshøjskolerne og universiteterne. Jeg har i en årrække skrevet om religion, klimakrise m.m. i Politiken. Jeg har tre gange modtaget Statens Kunstfonds arbejdslegat.

Jeg er redaktør og hovedforfatter af Ny bibeloversættelse – på videnskabeligt grundlag: Introduktion (2001), medredaktør og medforfatter af Ny bibeloversættelse – på videnskabeligt grundlag: Annoteret prøveoversættelse (2001), og forfatter af Bibeloversættelse mellem konfession og videnskab (2004), Teologi og magt: En debatbog om den autoriserede bibeloversættelse (2006), Naturen er hellig: Klimakatastrofe og religion (2015), Luther: Antidemokrat og statsidol (2017), Økokrati: Sådan skaber vi en bæredygtig verden (2022) og Modvækst: Nødvendigheden af et paradigmeskifte (2024). Desuden er jeg forfatter eller medforfatter af et stort antal tidsskriftsartikler, kronikker, kommentarer, klummer m.m., hvoraf en betydelig del kan findes på herbener.dk.

Jeg har især undervist i israelitisk og jødisk religion, men også i klassisk hebraisk, monoteismens oprindelse, fænomenologier og udviklinger (bl.a. jødisk, kristen og islamisk), nærorientalsk oldtidsreligion (bl.a. mesopotamisk, ægyptisk og syrisk), indfødte folk, animisme, mysteriereligioner, gnosticisme, manikæisme, hermetisme, zarathustrisme, vestlig esoterisme, religionsforskningens historie og forholdet mellem religion og den globale klima- og biodiversitetskrise.

Derudover har jeg undervist i bl.a. etnicitet, nationalisme, orientalisme, postkolonialisme, sekularisering, globalisering, postmodernisme, fundamentalisme, immigration, konversion, politisk religion, Amish-folket, hindu-nationalisme, Hizb-ut-Tahrir, ufologi og neopaganisme, alt sammen i relation til religiøs innovation og nye religioner.

Ud over hovedsprogene læser jeg (mere eller mindre aktivt) klassisk hebraisk, rabbinsk hebraisk, klassisk arabisk, aramæisk, fønikisk, ugaritisk og akkadisk samt græsk og latin.

Jeg har det sorte bælte i karate og har trænet kampsport i mange år.  

Jeg har også hjemmesiden oekokrati.com

 

Portrætfoto 1

Portrætfoto 2