Esben Lunde Larsens cv-fusk er ikke så underligt

Ekstrabladet og Forskerforum har afsløret, at forskningsminister Esben Lunde Larsen har fusket med sit CV.

I lyset af sommerens rødglødende debat om, hvorvidt forskningsministeren er kreationist eller ej, har han øjensynligt ikke fundet det særligt smart at reklamere med, at han har tilbragt en rum tid på det højrekirkelige private undervisningssted, Dansk Bibel-Institut, der hylder en bibeltro lutheransk fundamentalisme.

I dets vedtægter kan man bl.a. læse: ”Bibelen er Guds ord, givet ved Helligåndens inspiration, fuldt troværdig og urokkelig, helt igennem og uadskilleligt Guds ord og menneskeord. Bibelen er, sådan som den oprindelig blev givet, uden fejl og selvmodsigelser i alle udsagn … den er den eneste, men også fuldt tilstrækkelige, klare og absolutte autoritet i alle spørgsmål vedrørende tro, lære og livsførelse.”

Men tilslutter Dansk Bibel-Institut sig da forestillinger om kreationisme og Intelligent Design? Det ville bestemt være forventeligt, når man betænker stedets programerklæring. Men vi ved det ikke med sikkerhed.

Kun dette: I 2009 blev der på Dansk Bibel-Institut afholdt et seminar om klima og Darwin. Det var ifølge deltager og daværende ph.d.-studerende i bioinformatik Stinus Lindgreen ”et rendyrket kreationistisk arrangement uden skyggen af videnskabelighed”. Han uddyber:

 ”Her blev forbindelsen mellem Dansk Bibel-Institut og højrekristne grupper som Indre Mission og Luthersk Mission tydelig. Foredraget handlede om al den ondskab, ’Darwinismen’ førte til, og al den kompleksitet i naturen, der kun kan forklares ved en ’designer’” (Scienceblog, 4.11.).

Diskussionen om forskningsministerens habitus har ført til en klar sondring mellem Dansk Bibel-Institut og Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet. I modsætning til Dansk Bibel-Institut fremstilles teologi gerne som videnskab.

Der er ingen tvivl om, at der bl.a. produceres videnskab blandt universitetsteologer, men man bør bemærke de alliancer, der også hersker. Således skrev forskningsministerens tidligere ph.d.-hovedvejleder, Hans Raun Iversen, lektor i systematisk teologi, i 2009:

"Er der da ikke noget, vi kunne lave bedre? Jo, det allermeste kunne laves bedre. Det har vi alle sammen mange ideer til. En af mine kongstanker er, at det hele ville blive meget bedre, hvis vi arbejdede mere sammen på tværs, herunder med folkene fra Dansk Bibel-Institut og Menighedsfakultetet. Det er der så også en del af os der gør, selv om der også på begge sider er nogle hardlinere, der helst vil grave grøfter” (Kristeligt Dagblad, 7.4.).

I øvrigt kan der nævnes mange eksempler på universitetsteologer, der har lavet kirkeprædikener, prædikenvejledninger og anden specifikt religiøs litteratur og anført det på deres universitære publikationslister som videnskabelige artikler.

Forskellen mellem Dansk Bibel-Institut og dansk universitetsteologi er undertiden altså til at overse. Og det er forskningsministerens faglige kvalifikationer også.